Dog sitting and looking at you playfully

Om rasen

Här kan vi verkligen tala om allroundhund. En Wheaten älskar att få vara med där det händer saker. De är träningsvilliga och lättlärda även om de kan vara mycket envisa.

Den mjukpälsade Wheaten Terrier är en rasterrier från Irland, deras silkeslena och mjuka päls fäller inte som många andra hundar. Wheaten är en medelstor hund och blir ungefär 43 till 51 cm höga och väger ungefär 14-20 kg.

Wheatens egenskaper och karaktär

Självständighet

Vissa raser kan vara avsides med alla utom deras ägare och väldigt självständiga, medan andra raser behandlar alla de känner som sin bästa vän.

Självständig

Älskar allt och alla

Hand med småbarn

Wheatens har en hög nivå av tolerans och tålamod med barns beteende och har en övergripande familjevänlig natur. Hundar bör alltid övervakas runt små barn, eller barn i alla åldrar som har liten exponering för hundar.

Inte rekommenderat

Bra med småbarn

Relation till andra hundar

Wheatens är allmänt en hund som är vänlig mot andra hundar. Hundar bör alltid övervakas för interaktioner och introduktioner med andra hundar, men vissa raser är mer benägna att komma överens med andra hundar, både hemma och offentligt.

Inte rekommenderat

Bra med andra hundar

Pälsavfall

Hur mycket päls och hår du kan förvänta dig att rasen lämnar kvar. Raser med hög utsöndring måste borstas oftare, är mer benägna att utlösa vissa typer av allergier och är mer benägna att kräva mer konsekvent dammsugning och luddrullning.

Hår överallt

Lite eller inget pälsavfall

Energinivå

Mängden motion och mental stimulering en ras behöver. Högenergiraser är redo att gå och ivriga för sitt nästa äventyr. De kommer att spendera sin tid med att springa, hoppa och leka helda dagen. Lågenergiraser är som soffpotatisar - de ligger mest och sover.

Soffpoatis

Högt energinivå

Förväntningar när man tar hand om en wheaten

Att äga en hund är inte bara ett privilegium, det är ett ansvar. Hunden är beroende av oss för åtminstone mat och husrum, och de förtjänar mycket mer än så. När du tar en hund in i ditt liv måste du förstå det engagemang som hundägande innebär.

Hälsa

Wheatens är en relativt sund och frisk ras som ofta blir uppåt 12-13 år om de får vara friska. Det finns även de hundar som blivit över 15 år. Dock förekommer det problem med njurar, mage och vissa hudåkommor. Som med alla raser bör en Wheatens öron kontrolleras regelbundet för tecken på infektion.

Pälsvård

En Softcoated Wheaten terrier har en underbar mjuk vågig päls som inte fäller men det krävs en hel del pälsvård. Man bör kamma den vuxna hunden minst 1 gång i veckan , valp och unghund 3-4 ggr i veckan samt badas 1 gång i månaden med riklig schamponering och balsam för att hålla pälsen i bra skick. Det är viktigt att kamma genom hela pälsen för att reda ut eventuella tovor och att förhindra att det bildas tovor. Klippning bör ske med 3-4 månaders mellanrum. Klippa klor och dra ut öronhår hör också till den allmäna skötslen.

Motion

Soft Coated Wheaten Terrier har en medelhög till hög energinivå som inte minskar, även på äldre dar. De behöver mycket motion varje dag. Med en stark bytesdrift kommer Wheatens att ha en lust att jaga efter nästan allt som rör sig som ekorrar, harar och liknande. Trädgården måste vara säkert inhägnad, och promenader måste alltid vara i koppel. Wheatens binder sig till sina ägare, som bör förvänta sig att delta i de dagliga träningspassen.

Träning

Tidiga socialiserings- och valpträningsklasser rekommenderas för alla hundar för att säkerställa att de växer till välanpassade, väluppfostrade följeslagare. Wheatens är en mycket smart och egensinnig hund och har ofta en egen agenda. Detta gör dem utmanande att träna. Det ger också en annan anledning till att lydnadsträning bör börja tidigt, innan dåliga vanor blir inrotade. En Wheaten behöver konsekvent, fast disciplin men är känslig för hård behandling.

Försäkring dolda fel, 3 år

Valparna är försäkrade i Sveland mot dolda fel i 3 år. Ett dolt fel är en sjukdom eller ett fel som funnits eller börjat utvecklas före leverans till köparen men som inte upptäckts vid veterinärbesiktningen. Exempel på ett dolt fel kan vara medfödd dövhet eller missbildning på ett intre organ

Valpkompendie

Kompendie med skötselråd såsom pälsvård, kloklippning etc. När skall jag vaccinera? hur mycket mat ska valpen ha?

Kost

Wheatens bör klara sig bra på en högkvalitativ hundmat. Alla dieter bör vara lämpliga för hundens ålder (valp, vuxen eller senior). Vissa hundar är benägna att bli överviktiga, så titta på din hunds kaloriförbrukning och viktnivå. Godis kan vara ett viktigt hjälpmedel i träning, men att ge för många kan orsaka fetma. Lär dig om vilka mänskliga livsmedel som är säkra för hundar, och vilka som inte är det. Kontrollera med din veterinär om du har några problem med din hunds vikt eller kost. Rent, färskt vatten bör alltid finnas tillgängligt.

Har du några frågor? Kontakta mig

Kristina Jimvid, contact person

Kristina Jimvid

070-22 999 17

kristia.jimvid@telia.com